Landbouw project in India

Sahaya werkt samen met zijn partner READ in India aan de eco-vriendelijke economische ontwikkeling van kleine boeren, via toepassing van moderne en duurzame landbouwtechnieken.

Samen met Gemini Agro Tech Educational Foundation hebben Sahaya en READ in 2017 een opleidingsprogramma opgezet waarin boeren moderne landbouwtechnieken aanleren. Op een opleidingsgrond leren ze nieuwe technieken praktisch en zelf toe te passen. De boeren zullen ook achteraf begeleid worden om hun praktische kennis over te zetten naar hun eigen gronden.

Dit project heeft onderstaande concrete doelstellingen:

 • de groenten productiviteit per are met 200% tot 500% verhogen.
 • de voedselprijs verlagen zodat het beschikbaar wordt voor alle lagen van de bevolking.
 • de kwaliteit van groenten verhogen, zowel nutritioneel als de bewaarbaarheid.
 • armoede en ondervoeding verminderen in landbouwgemeenschappen.
 • verminderde ondervoeding onder de bevolking, in het bijzonder onder kinderen.
 • betere bescherming van het milieu dankzij eco-vriendelijke landbouwtechnieken.

De basisprincipes van de moderne landbouwtechnieken zijn o.a.:

 • Dieper ploegen
 • Complete bodemanalyse voor alle 12 essentiĆ«le plant-nutriĆ«nten
 • Gebruik van start-meststoffen
 • Correct gebruik van meststoffen om de grond te verrijken
 • Correcte irrigatie (namelijk traag en diep) ipv overvloedige irrigatie wat leidt tot afvloei in de waterwegen, met nefaste milieu-gevolgen

Hoewel het project nog in de beginfase is, hebben we al vooruitgang gemaakt. Eerst hebben we de grond moeten klaar maken, en ook voor grote waterleidingen gezorgd die van de diepe boorput naar alle hoeken van het veld water kan brengen.

Zo hebben we het eerste jaar al rijst, pindanoten en mais geoogst, met matige winst. We hebben daarvoor veel dagen werk arbeid gegeven aan dagarbeiders, die op die manier al wat hebben geleeerd over de nieuwe technieken.

We hebben onlangs ook een bodemanalyse gedaan, die duidelijk maakte dat de grond een tekort heeft van bepaalde micronutrienten. We hopen op binnenkort aan de hand van wetenschappelijk geformuleerde bemesting met extra mineralen de grond te kunnen verrijken, want dat kan dan leiden tot veel hogere opbrengst.

We danken iedereen die al bijgedragen heeft aan de opstart van dit project. Om het programma verder te kunnen uitbouwen zijn bijkomende fondsen altijd welkom.

Update Februari 2021: Veel dank aan 4de Pijler en Provincie Antwerpen. Dankzij hun steun hebben we onlangs een tractor en ploeg kunnen aanschaffen dat ook veel andere landbouwers in de streek zal helpen om tijdelijk hun gronden te kunnen bewerken:

 

 

Enkele foto’s van de bewerking en eerste oogsten van de opleidingsgrond:

 

Klik op de foto voor een betere versie