Reisverslag van Veerle en Robin

In deze nieuwsbrief brengen we graag een verslag uit het bezoek van onze secretaris Veerle Olbrechts en haar echtgenoot Robin aan de projecten in India in december 2019.

In december 2019 stapte ik, na lang aftellen, samen met Robin op het vliegtuig richting Andimadam, Tamil Nadu (Zuid India).

Doel van onze reis: projecten van READ bezoeken maar vooral een blij weerzien met onze sponsorkindjes Kalaivani en Vetrivel. Het was inmiddels alweer twee jaar geleden sinds we hen voor de eerste keer ontmoet hebben. Wat zagen ze er goed en gelukkig uit en wat zijn we trots op hen.

      FOTO KALAIVANI en VETRIVEL

Natuurlijk was het ook weer een blij weerzien met Selvam, Jacqueline, de leerkrachten en het personeel van READ.

Tijdens ons verblijf hebben we de kans gehad de Little Star meeting, de maandelijkse bijeenkomst van kinderen met HIV, bij te wonen. In India is er nog steeds een groot stigma rond HIV/Aids. Dankzij deze maandelijkse bijeenkomsten kunnen de kinderen samen spelen en ontspannen. Bovendien krijgen ze ondersteuning in de vorm van medische opvolging, vitaminen en medicijnen. Deze bijeenkomst was erg confronterend maar gaf ons ook hoop. In de voorbije 20 jaar hebben we immers kinderen zien opgroeien tot gezonde volwassenen dankzij de steun en opvolging van READ.

Tijdens ons bezoek hebben we kerstfeestjes van de Jawahar Matriculation, Mother Theresa School en de Perembalur Special school kunnen bijwonen. Wat een kleurrijk en vrolijk spektakel!  We stonden er weer van te kijken hoeveel werk de leerkrachten en kinderen in deze toneeltjes en dansopvoeringen hebben gestoken.

We hebben ook tonnen respect voor het werk en toewijding van de leerkrachten de Anbagam specials school (voor kinderen en jongeren met een beperking). Zij verblijven vaak gedurende verschillende dagen in de school en werken met beperkte middelen. Wij waren dan ook heel blij dat we dankzij de steun van vrienden, familie en collega’s wat centjes hebben kunnen achterlaten voor materiaal voor de school.

De leukste momenten tijdens onze reis zijn met stip de ritjes met de schoolkinderen op de schoolbus! Wat doe je in India op de schoolbus op weg naar huis? Jawel, zingen en dansen. Het enthousiasme, de blijheid en aanhankelijkheid van de kinderen zal ons altijd bijblijven.

 

Toen kwam na bijna drie weken het moeilijke afscheid. India voelt ondertussen een beetje als thuis aan. Wat zullen we het enthousiasme van de kinderen en het hartverwarmend gezelschap weer missen. En 1 ding staat vast: we gaan zeker terug!

De trip naar India heeft me weer veel goesting doen krijgen om me voor de volle 100% te blijven inzetten voor alle projecten van READ en Sahaya.eu.

Ik ben weer meer dan ooit overtuigd dat we met Sahaya.eu en READ echt een verschil kunnen maken!

Wie zelf ook een ritje met de schoolbus wil maken en ervaringen ter plaatse wil opdoen, is van harte welkom in ons guesthouse in Zuid-India!

Veerle en Robin