Selvam – een druppel die leidt tot een rimpeling

An act of kindness inspires. Be a drop that creates a ripple. 

Ontmoet zo’n druppel: Selvam!

Selvam startte 25 jaar geleden een sociale beweging in zijn geboorte- en plattelandsdorp in Zuid-India. Met deze beweging veroorzaakte hij een druppel die een rimpel-effect creëerde tot in de Verenigde Staten en Europa. Tot op vandaag inspireert hij iedereen die zijn pad kruist. Hij treft het hart van veel mensen, jong en oud, die zich nu samen inzetten om de wereld te verbeteren.

Selvam groeide op in het Zuid-Indische plattelandsdorp Andimadam. Dagelijks werd hij geconfronteerd met armoede, ongeletterdheid en ziektes.

Het eenvoudigste was geweest om die situatie te ontvluchten en voor een zekere toekomst te kiezen via een job in de grote stad.

Maar Selvam koos ervoor de problemen in zijn geboortedorp aan te pakken en  de toestand van zijn dorpsgenoten te verbeteren.

Hij volgde een opleiding als sociaal werker en stichtte in 1994 de NGO READ (Rural Education and Action Development).

Selvam startte READ met een klein budget en nam initiatieven om verandering teweeg te brengen. Hij richtte vrouwenzelfhulpgroepen, schooltjes, beroepsopleidingen en rehabilitatieprogramma’s voor gehandicapten en zieken op.

Enkele jaren later ontmoette hij toevallig op een AIDS congres in Chennai de Amerikaans-Belgische dierenarts/AIDS onderzoeker Koen Van Rompay. Koen werd enorm getroffen en geïnspireerd door Selvam en stichtte in 1999 in de Verenigde Staten de vzw Sahaya International (www.sahaya.org; Sahaya is hulp in Sanskriet) om READ steun te geven.

“Fast forward” –  10 jaar later richtten Koen’s zus An en haar vrienden in België Sahaya.eu (www.sahaya.eu) op. Beide Sahaya’s bestaan uit 100% vrijwilligers en zijn een groeiende kring van vrienden.

En de water-rimpel breidt uit. READ blijft nog steeds de focus, maar ondertussen steunt Sahaya ook projecten voor arme kinderen en families in andere landen (o.a. Kenia en Vietnam). In totaal is al meer dan 4 miljoen euro ingezameld.

Ook jonge mensen, geïnspireerd door Selvam, READ en Sahaya, richten hun eigen clubs op om andere projecten te steunen.

Voel jij de rimpel? Bekijk onze kortfilm (verteld door Jeremy Irons): https://vimeo.com/92919097.

 “We ourselves may feel that what we do is just a drop in the ocean, but the ocean would be less because of that missing drop” (Mother Teresa)

 

Klik op een foto om een grotere versie te bekijken.