Jasmine De Vos en Marit Mathyssen – Studenten internationalisering 2019-2020

Ik ben Jasmine en laatstejaarsstudente aan de lerarenopleiding van de Thomas More hogeschool te Vorselaar. In februari 2020 vertrok ik samen met Marit, die dezelfde lerenopleiding in Turnhout volgde, voor een avontuur van drie maanden naar Zuid-India. Toen ik drie jaar geleden vernam dat we in het laatste jaar van onze opleiding een deel van onze stage in het buitenland konden afleggen, heb ik geen seconde getwijfeld om hier volledig voor te gaan. Wanneer ik tijdens een infoavond op onze school met enkele medewerkers van Sahaya International sprak, was ik meteen verkocht om stage bij READ in Zuid-India te lopen. Een sprong in het onbekende was het zeker: Ik zou voor drie maanden mijn warme thuis verlaten om met een tot dan toe ‘onbekende’ student samen naar een verre plek te trekken. Maar wat ben ik blij dat ik de sprong gewaagd heb!

Al vanaf onze eerste uren op Indische bodem werden we meteen warm onthaald door de projectverantwoordelijke ter plaatse, Selvam. Hij stond ons op te wachten aan de luchthaven en reed samen met ons richting het guesthouse van READ, waar we de komende drie maanden zouden verblijven. Het guesthouse voelde meteen aan als een tweede thuis. We werden zo warm onthaald door de mensen en werden meteen ondergedompeld in de Zuid-Indische cultuur. Dagelijks konden we genieten van de heerlijke Indische kookkunsten van onze kokkin Vidgi, konden we genieten van een bezoekje van haar dochter Durga, konden we genieten van leuke babbeltjes met de communicatieverantwoordelijke Jackuline die ons trouwens ook steeds gezelschap hield tijdens uitstappen in het weekend… en nog zo veel meer! Doorheen de week konden we ook steeds genieten van het lesgeven aan geweldig lieve kinderen en het samenwerken met super gemotiveerde en geïnteresseerde leerkrachten. We liepen stage op twee verschillende scholen van READ: de Jawahar School en de Annai Theresa School. We brachten ook wekelijks een bezoekje aan de Special Needs School waar we  gezellige spelletjesnamiddagen met de kinderen beleefden.

Mijn bezoek aan India en READ is een unieke ervaring die ik voor de rest van mijn leven zal meedragen. De projectwerkers, leerkrachten en kinderen hebben een heel bijzondere plek diep in mijn hart veroverd en hebben mij dingen geleerd die ik nooit nog zal vergeten. Ik ben zo dankbaar voor deze nieuwe ontmoetingen en om dit wondermooie project van zo dicht bij te mogen bewonderen.

Om al deze mooie herinneringen voor altijd te kunnen blijven koesteren, hebben Marit en ik tijdens ons verblijf in India een blog bijgehouden. Wie de sfeer van het mooie Zuid-India toch een beetje wil opsnuiven van thuis uit, kan altijd een kijkje nemen via deze link. https://maritmathyssen.wixsite.com/india/blog-1

Na enkele weken terug in België te zijn, mis ik de warme mensen en het prachtige Zuid-India enorm. Eén ding is zeker: Ik kom zeker en vast terug!

Jasmine De Vos – Studente internationalisering 2019-2020


Ik ben een studente van de lerarenopleiding van Thomas More te Turnhout. In het laatste jaar van onze opleiding krijgen wij de kans om op buitenlandse stage te gaan.

Een kans die ik met beide handen greep!

Drie maanden geleden was het zover. Ik begon aan het grootste avontuur van mijn leven. Drie maanden op buitenlandse stage naar India. Gelukkig mocht ik dit avontuur samen beleven met mijn medestudente Jasmine.

Eenmaal aangekomen in India, werd ik meteen overladen met eerste indrukken. Heel veel mensen, veel lawaai, druk verkeer, veel verschillende geuren, armoede, verschillende godsdiensten…

Ons ontvangst in het guesthouse van READ was enorm warm. We werden meteen ondergedompeld in de cultuur door een Indisch welkomstritueel. De mensen deden er alles aan om je zo snel mogelijk thuis te laten voelen.

Het lesgeven op de scholen was fantastisch! De leerkrachten en kinderen waren altijd heel enthousiast. Het onderwijs is bijna niet te vergelijken met het onderwijs in België. Toch heb ik hier als leerkracht ook veel geleerd. Zoals lesgeven met minder materialen, creatief omgaan met bepaalde situaties, improviseren, geduld hebben. Een van de belangrijkste dingen die ik leerde is genieten van het leerkracht zijn. Ik heb echt een nog grotere waardering gekregen voor dit prachtige beroep. Je betekent zoveel voor je leerlingen!

Naast het lesgeven hebben we veel andere meetings bijgewoond van het plaatselijk project. Zoals HIV-meetings voor kinderen en volwassenen, sponsormeetings met alle sponsorkinderen van READ. En dan niet te vergeten de Special School en het training center waar kinderen met specifieke onderwijsbehoeften worden begeleidt. Het project betekent heel veel voor de plaatselijke bevolking!

Als ik terugdenk aan dit avontuur, krijg ik meteen een lach op mijn gezicht. Zoveel mooie herinneringen, zoveel warme mensen ontmoet, zoveel bijgeleerd, een nieuwe kijk op het onderwijs, op mezelf en op de wereld… Heel dankbaar dat ik dit project van dichtbij hebben mogen bewonderen!

This is a once in a life opportunity! Als ik de kans kreeg zou ik het zo weer doen. Een ding is zeker, ik ga ZEKER terug! Ik heb mijn hart verloren in India!

Als je benieuwd bent naar onze avonturen in India neem dan zeker een kijkje op onze blog! https://maritmathyssen.wixsite.com/india/blog-1

Marit Mathyssen, studente internationalisering 2019-2020