Wie we zijn

Wat is Sahaya International.eu?

Sahaya International.eu, afgekort Sahaya.eu, is een VZW (vereniging zonder winstoogmerk) opgericht in juli 2009. Onze organisatie is het Europese zusje van Sahaya International, Inc (www.sahaya.org)., die al sinds 1999 actief is met fondsenverwerving in de Verenigde Staten.  Sahaya International and Sahaya International.eu zijn ontwikkelingsorganisaties, beide opgericht door Koen Van Rompay en zijn vrienden

Op 18 juli, 2009 hadden we een samenkomst van enkele van onze dynamische vrijwilligers om de statuten te ondertekenen, en de Algemene Vergadering en Raad van Bestuur samen te stellen. Op 24 juli werden alle papieren officieel ingediend bij de griffie van de Rechtbank van Koophandel in Turnhout.

De foto hiernaast toont 8 van de 9 stichters.

Beide organisaties bestaan uit een netwerk van onbetaalde vrijwilligers, die tijdens hun vrijetijd samenwerken om bijstand te verlenen aan de organisatie READ (Rural Education and Action Development) in Zuid-India, Sahaya Deaf in Kenya en andere organisaties die goed werk leveren.
We stemmen de ontwikkelingshulp af op de lange termijn visies en werken met deze lokale organisaties bemand door lokale hulpverleners. Dit gebeurt o.a. door het oprichten van scholen, financiële sponsorschapprogramma’s voor weeskinderen, Hiv/aids programma’s, microkredieten verlenen, gezondheidszorg, …

Waar komt de naam vandaan?

Sahaya betekent “HULP” in het Sanskriet, een oude Indische taal.

Hoe is Sahaya ontstaan?

In 1997 trok de Antwerpse wetenschapper Koen Van Rompay naar Zuid-India. Koen, als hiv/aids-onderzoeker verbonden aan de University of California (VS), woonde er een conferentie bij. Een congres zoals er wel meer zijn, maar het werd een bijzondere reis. Tijdens dat congres ontmoette hij Mr. Selvam, een plaatselijke maatschappelijk werker; zijn werk inspireerde Koen om een steentje bij te dragen en ook te helpen door geborduurde kaarten die de vrouwen in het dorp maakten te verkopen. Een jaar later nam Selvam Koen mee naar zijn dorp Andimadam in de deelstaat Tamil Nadu. .

Koen verloor er meteen zijn hart en ging verder over tot actie. In 1999 stampte hij in de USA Sahaya International uit de grond. Om Koen’s verhalen te lezen kan je hier klikken.

De organisatie steunt meerdere projecten in India en Kenya. Weeskinderen worden gesponsord, er worden schooltjes gebouwd en er lopen programma’s rond landbouw, gezondheidszorg en milieu. Wil je meer weten? Klik dan op de links hiernaast.

Sahaya International heeft de voorbije jaren een groeiend netwerk ontwikkeld van mensen en firma’s die onze projecten een financieel handje bijsteken. We hebben ook al steun gekregen in de vorm van beurzen van befaamde internationale organisaties, zoals de Wereldbank en de Elton John AIDS Foundation.

Omdat er ook meer en meer steun kwam vanuit België en andere Europese landen, besloten we in 2009 om ook een vzw in Belgïe op te richten. Dat was de geboorte van Sahaya International.eu!

Om beter te begrijpen hoe onze structuur is en het geld van onze sponsors naar ontwikkelingslanden gaat, klik hier.

De oprichters en 2009 leden van de Algemene Vergadering zijn:

1. An Van Rompay
2. Koen Van Rompay
3. Paul Verlodt
4. René Marïen
5. Dominique Vandekerchove
6. Jeannine Luyten
7. Joan Schelpe
8. Raf Van Eyken
9. Nicolaas (Klaas) Soethout

De huidige Raad van Bestuur (vanaf 1 juli, 2019) bestaat uit:

 • Koen Van Rompay: Voorzitter
 • Paul Verlodt: Ondervoorzitter
 • An Van Rompay:  Dagelijks Bestuurder en Penningmeester
 • Veerle Olbrechts: Secretaris
 • Nicolaas Soethout: Bestuurder

Vaste (Werkende) Leden vanaf 1 juli 2019:

 •  Raf Van Eyken
 • Jeannine Luyten
 • Joan Schelpe
 • Robin Van Loock
 • Wim Van der Steen
 • Grete Belis
 • en de 5 bestuurders

En bovenal, Sahaya.eu bestaat uit ons ongelooflijk goed netwerk van vrienden, vele teams van vrijwilligers en supporters die al onze dromen helpen waar te maken!